Veilig met kassa's omgaan

Intelly's kassasystemen zijn met oog op beveiliging en veiligheid ingesteld. Toch kunnen wij u niet geheel behoeden voor zaken als overvallen, diefstal en schade. Daarom hebben we een checklist opgesteld die u begeleid in het optimaliseren van de veiligheid van u, uw personeel en uw klanten/ gasten.
 

Do's

  • Zorg dat veiligheid tussen de oren zit. Bij u en uw personeel. Denk aan vaste procedures, bijv. bij het openen en sluiten van de zaak, het altijd afsluiten van deuren die niet voor derden bestemd zijn, het sluiten van de voordeur als de laatste klant vertrokken is (eventueel al eerder als er nog een gezelschap iets langer blijft zitten; u loopt dan met hen mee als zij het restaurant verlaten.
  • Zorg dat uw personeel te allen tijde een professionele indruk maakt. Wanneer overvallers het idee hebben dat er slordig wordt gewerkt, verwachten zij een grotere buit (omdat er niet afgeroomd wordt) en minder veiligheidsmaatregelen. Geef bijzondere aandacht aan nieuw personeel; zorg ervoor dat zij goed op de hoogte zijn van de veiligheidsinstructies.
  • Afromen zorgt ervoor dat de inhoud van de kassa relatief klein blijft. Dit ontmoedigt potentiële daders en mocht u worden overvallen, dan zullen de daders minder snel terugkomen dan wanneer zij een grote buit hebben binnengehaald. Regels bij het afromen kunnen bijv. zijn dat u biljetten van € 50 direct afroomt, biljetten van € 100 niet accepteert en dat u niet meer dan bijv. € 300 in de kassa hebt.
  • Neem voldoende maatregelen bij het tellen van de dagopbrengst in een afzonderlijke, afgesloten ruimte. Doe dit zelf of laat dit door een aangewezen medewerker doen. Zorg dat deze ruimte niet voor anderen zichtbaar is. Loop ook niet – om tijd te besparen – met de kassa door de zaak als er nog gasten aanwezig zijn. Zorg zoveel mogelijk dat van buitenaf niet zichtbaar is waar u naar toeloopt met de kassa.
  • Leeg alle automaten. Laat dit ook zien door de lege laden van biljarts, gokkasten, etc. goed in het zicht te zetten wanneer u gesloten bent. Overvallers kijken naar dit soort dingen en selecteren hierop hun doelwit.
  • Camera’s hebben als nadeel dat ze geld kosten en dat sommige mensen het vervelend vinden om opgenomen te worden. Voordeel is dat het overvallers afschrikt om bij u een overval te plegen.
  • Zorg dat de IMEI-codes van de mobieltjes van u en uw medewerkers voorhanden zijn. Het blijkt namelijk dat overvallers deze nogal eens opeisen en er later ook mee gaan bellen naar mededaders en familie. Met de IMEI-codes heeft de politie later een goede mogelijkheid om de daders te traceren. Het helpt echt!

 Dont's

  • De beveiligingsmaatregelen en –procedures zijn alleen voor intern gebruik. Zorg ervoor dat u en uw personeel niet loslippig zijn over uw preventiemaatregelen. Vertel dus niets aan vreemden, gasten of vaste gasten. Zorg ervoor dat als u met uw personeel praat over dit soort zaken niemand mee kan luisteren. Als gasten – zeker als u ze niet kent – vragen stellen over hoe de zaken lopen, wees terughoudend. Het kan een truc zijn om in te schatten of het de moeite loont om uw bedrijf te overvallen.
  • Zet de kassa niet op een plek waar gasten er gemakkelijk bij kunnen. Zorg voor afstand tussen het voor gasten toegankelijke gebied en de kassa. Zet hem dus niet boven op een toonbank. Zorg er ook voor dat de kassa niet zomaar door vreemden is te openen.
Ga Terug