Financieel - Administraties - tab: Logistieke koppelingen - Betaalmethoden

Stamgegevens > financieel > Administraties > tabblad Logistieke koppelingen > Betaalmethoden

Maakt u binnen uw onderneming gebruik van het kassasysteem van Intelly, kunt u hier uw betaalmethoden koppelen aan een grootboekrekening.

Bij Betaalmethoden kunt u lezen hoe u een betaalmethode kunt aanmaken.

Als er financiële mutaties worden aangemaakt, wordt er van de kassabetaling van een klant een boeking gemaakt. Als tegenrekening van de debiteur is het dan raadzaam om een kruisposten-rekening, oftewel een tussenrekening, te kiezen.
Als vervolgens de betaling per bank van de klant in Intelly binnenkomt, wordt deze betaling op dezelfde tussenrekening geboekt, en wordt de openstaande post automatisch afgeboekt door het systeem.


In bovenstaand scherm ziet u bijvoorbeeld dat er gebruik wordt gemaakt de betaalmethode Creditcard (VISA). Op dit moment betalen klanten dus met de visacard aan de kassa.
Voor deze betaalmethode bestaat een aparte kassaknop, met alle financiële gevolgen van dien.

Allereerst selecteert u in dit scherm via het dropdown-menu de betaalmethode. Zijn hier geen opties, dan leest u bij Betaalmethoden hoe u een nieuwe betaalmethode kunt aanmaken.

Vervolgens kiest u de 'Grootboekrekening kruispost' in de kolom ernaast. Zoeken kunt u doen door te klikken op het Intelly/algemeen/zoeken.gif-icoontje of door meteen (een deel van) de omschrijving van de grootboekrekening in te vullen.
Klik vervolgens op OK om de koppeling definitief te maken.

Voor een uitleg van het expandinfo.gif (groene i)-icoontje in de kolom 'Transactiekosten' zie het kopje "Transactiekosten".

Transactiekosten

Stamgegevens > Financieel > Administraties > tabblad Logistieke koppelingen > Betaalmethoden > Transactiekosten


In dit tabblad kunt u instellen dat een bepaald percentage of een bepaald bedrag van een betaling, automatisch naar een andere grootboekrekening wordt geboekt.

Bij een creditcardbetaling door een klant, ontstaan bijvoorbeeld altijd provisiekosten die vervolgens ten laste zijn van de verkoper. Deze provisiekosten kunnen door het instellen van dit tabblad, automatisch naar een kostenrekening worden geboekt.


In bovenstaand voorbeeld is dit bijvoorbeeld ingesteld voor de Visacard.
Read Only is de administratie en de geselecteerde betaalmethode vermeld.

Percentage: Hier kunt u het percentage ingeven tot 3 cijfers achter de komma van het betaalbedrag dat naar een andere rekening dient te worden geboekt.
Bedrag: Als er telkens sprake is van een vast bedrag dat moet worden weggeboekt, kunt u dat hier opgeven.
Grootboekrekening: Hier stelt u in op welke grootboekrekening het betreffende percentage of bedrag naar toe moet worden geboekt. U kunt zoeken middels het Intelly/algemeen/zoeken.gif-icoontje of meteen (een deel van) de omschrijving van de grootboekrekening invullen.

In bovenstaand voorbeeld dient dus bij iedere visacard-betaling rekening te worden gehouden met 1,25% provisiekosten. Elke keer dat een klant met de visacard betaalt, wordt bij het aanmaken van de financiële mutaties, 1,25% van het betaalbedrag automatisch geboekt naar de rekening, bijvoorbeeld:  Provisiekosten.