Ordner Memoriaal - Aanmaken memoriaalboeking

In uw ordner memoriaal kunt u handmatig een nieuwe boeking aanmaken.
Nadat u de uw ordner memoriaal heeft geopend, ziet u in het midden van uw scherm 2 grijze ringbanden van uw digitale ordner. U kunt op een van beide ringbanden klikken om een nieuwe boeking aan te maken.
memoriaalboeking-nieuw.png

Vervolgens komt er een lege memoriaalboeking naar voren. Alleen de administratie en het boekjaar zijn bovenaan zichtbaar en de datumgegevens zijn ingevuld met de datum van vandaag of de laatste datum van het boekjaar waarvoor de boeking wordt aangemaakt.
 Boekstuknummer:
Dit is het unieke nummer van de boeking. U kunt dit zelf ingeven, maar ook automatisch door Intelly laten bepalen door hier niets in te vullen. Er wordt dan automatisch het eerstvolgende nummer uit de boekstuknummerreeks genomen.

Datum:
Hier vult u de datum van de boeking in. Via het Intelly/algemeen/Kalender.gif-icoontje kunt u de gewenste datum zoeken in de kalender.

Beginbalans:
Als u hier een vinkje zet, dan geldt deze boeking als een beginbalansboeking. De optie om een beginbalansboeking te kunnen maken, dient dan wel te zijn aangevinkt. Deze optie stelt u bij het aanmaken van het dagboek in.

Datum:
Hier vult u de datum van de boekingsregel in. Dit hoeft niet dezelfde datum te zien als de datum van de boeking zelf. U kunt binnen één boeking meerdere regels met verschillende datums opgeven.

Omschrijving:
Hier vult u de omschrijving in van hetgeen u in deze regel wilt boeken.

Rek.nr/ Tegen rek.:
Het kenmerk van het enkelvoudig memoriaal is dat u in één regel beide grootboekrekeningen opgeeft. U heeft voor een boeking dus maar één regel nodig om iets op en tegen te boeken.
Vul in de deze twee velden dus de grootboekrekeningen in. Dit kunt u doen door meteen (een deel van) de omschrijving van de grootboekrekening in te vullen of te zoeken met behulp van het Intelly/algemeen/zoeken.gif-icoontje. Ook is het mogelijk om meteen het grootboeknummer in te typen.

In het memoriaal is het mogelijk om een openstaande post van een crediteur of debiteur af te boeken. U dient dan de crediteuren- of debiteurengrootboekrekening in te vullen in het veld 'Rek.nr.'. Als u dit heeft ingevuld, gaat u automatisch een subadministratie in, waar u naar openstaande posten kunt zoeken om af te boeken. Dit gedeelte is apart beschreven. Ga naar Afboeken openstaande post voor de beschrijving.

Bedrag:
Als laatste vult u het te boeken bedrag in.

Daarna geeft het systeem u de volgende opties:
  • Nieuwe regel: U kunt uw memoriaalboeking uitsplitsen in meerdere regels. Klik op de button 'Nieuwe regel' om een extra regel toe te voegen, waar u tevens een andere datum kan kiezen. Let erop dat deze datum wel in het betreffende boekjaar thuishoort.
  • Opslaan: Als de boeking vervolgens gereed is, dient u deze op te slaan om hem definitief te maken. Let erop dat u uw boeking altijd opslaat nadat er wijzigingen plaatsvinden, anders worden deze niet opgeslagen.
  • Verwijderen: Met deze knop kunt u de boeking verwijderen uit het financiële systeem.
  • Document: Met deze knop kunt u handmatig een document toevoegen aan de memoriaalboeking. Klik op document koppelen voor een beschrijving hoe u een document kan koppelen aan de memoriaalboeking.
  • Sluiten: Door te klikken op deze knop wordt de boeking afgesloten.
Met het prullenbak-icoon.png-icoontje, aan het begin van iedere boekingsregel, is het mogelijk om een regel te verwijderen.