Ordner kas - Aanmaken kasboeking

In uw ordner kas kunt u handmatig een nieuwe boeking aanmaken.

Nadat u de ordner kas heeft geopend, ziet u in het midden van uw scherm de twee grijze ringbanden van uw digitale ordner. Klik op de een van beide ringbanden om een nieuwe boeking aan te maken:
Vervolgens komt er een lege kasboeking naar voren. Alleen de administratie en het boekjaar is bovenaan zichtbaar en de datumgegevens zijn ingevuld met de datum van vandaag of de laatste datum van het boekjaar waarvoor de boeking wordt aangemaakt.
Boekstuknummer:
Dit is het unieke nummer van de boeking. U kunt dit zelf ingeven, maar ook automatisch door Intelly laten bepalen door hier niets in te vullen. Er wordt dan automatisch het eerstvolgende nummer uit de boekstuknummer-reeks genomen.

Datum:
Hier vult u de datum van uw kasstaat in.

Beginsaldo:
Hier staat het eindsaldo van de vorige boeking.

Mutatie:
Dit bedrag is het totaal van de mutaties van deze boeking.

Saldo na boeking:
Dit is de waarde van het beginsaldo +/- alle geboekte mutaties in deze boeking. Dit gegeven moet uiteindelijk overeenkomen met de eindwaarde van de kasstaat.

Kasstaat boeken

Na het invullen van datum kunt in het onderste gedeelte, de kasstaat gaan boeken.

Datum:
Hier zet u dezelfde datum als de datum hierboven. Eventueel kan hier ook worden gekozen voor de datum van de dag, als u verschillende dagen op een kasstaat heeft staan. (bijvoorbeeld als u zou werken met een weekstaat)

Omschrijving:
Vul hier de omschrijving in van hetgeen u wilt gaan boeken. Dit is de tekst die op de grootboekkaarten komt te staan. 

Tegen rek.:
Hier vult u het gewenste grootboekrekeningnummer in. U kunt het grootboeknummer zoeken door te klikken op het Intelly/algemeen/zoeken.gif-icoontje of door meteen (een deel van) de omschrijving van de grootboekrekening in te vullen.

Bedrag:
Hier vult u het bedrag in dat u wilt boeken. Let erop dat u rekening houdt met de BTW. Selecteert u zometeen een BTW code exclusief BTW, dient u hier dus het ook het bedrag exclusief BTW in te vullen. Selecteert u zometeen een BTW code inclusief, dient u hier het bedrag inclusief BTW in te vullen.

BTW:
Via een dropdown-menu kunt u de juiste BTW code selecteren. Zit er geen BTW in dit bedrag dat rechtstreeks naar de grootboekrekeningen  wordt geboekt, dan hoeft u hier niets te selecteren. Als u gebruik maakt van de debiteueren/crediteuren dagboek, dan hoeft dat ook niet, want de btw is dan bij die boekingen verwerkt.

Bedr. BTW:
Hier komt het BTW-bedrag te staan. Aan de hand van BTW code wordt dit al direct berekend. U kunt dit bedrag aanpassen.  Na deze gegevens heeft u de keuze uit de volgende opties:
  • Nieuwe regel: U kunt per kasmutatie een of  meerdere regels gebruiken om het bedrag juist af te boeken. Klik op de button 'Nieuwe regel' om een extra regel toe te voegen.
  • Opslaan: Als de boeking vervolgens gereed is, dient u deze vervolgens op te slaan om hem definitief te maken. Let erop dat u uw boeking altijd opslaat nadat er wijzigingen plaatsvinden, anders worden deze niet opgeslagen.
  • Verwijderen: Met deze knop kunt u de boeking verwijderen uit het financiële systeem.
  • Document: Met deze knop kunt u handmatig een document toevoegen aan de kasboeking. Klik op document koppelen voor een beschrijving hoe u een document kan koppelen aan de kasboeking.
  • Sluiten: Door te klikken op deze knop wordt de boeking afgesloten.

Voorbeeld kasstaat boeken - Debiteuren

Om debiteuren te boeken in de kasstaat is hieronder een voorbeeld uitgewerkt.

Datum:
De datum die hier ingevuld moet worden, dient de datum van de dag van betaling te zijn.

Omschrijving:
Vul als omschrijving het volgende in: Contant voldaan [factuurnummer / naam]. Let op! Dit is een richtlijn. Wanneer u hier een andere omschrijving mee wilt geven is dit aan u.

Rekening nummer:
Bij de tegenrekening vult u het nummer 16000 in, dit zijn de debiteuren.

Bedrag:
Gezien het een debiteurenbetaling betreft, moet het bedrag dat u hier invult positief zijn.

Opslaan:
Nadat u alles heeft ingevuld, klikt u op "opslaan" om de boeking definitief te maken. Let erop dat u uw boeking altijd opslaat nadat er wijzigingen plaatsvinden, anders worden deze niet opgeslagen.

Verklaring van de icoontjes in het scherm:

Indien niet alle icoontje bij u op het scherm getoond worden, dan kunt u klikken op Inrichting dagboek en de instelling op het betreffende tabblad te activeren.
 
      : Hiermee kunt u een boeking of een regel verwijderen.

   : Hiermee kunt u de datum van de regels wijzigen in de datum in de kop.

     : Hiermee kunt u een kopie maken van een bestaande boeking.
   : Hiermee kunt u een factuur printen als u de boeking heeft opgeslagen.
    : Hiermee kunt u een overzicht krijgen van de gemaakte boeking.
   : Hiermee kunt u de historie van een boeking zien. Indien er wijzigingen in de boekingen hebben voorgedaan dan zijn die hier zichtbaar.
    : Hier kunt u lezen wie de boeking heeft gemaakt en wie eventueel de laatste wijziging heeft uitgevoerd.