Ordner Rapporten - Grootboek - Werkbalans

Gele ordner Rapporten > Grootboek > Werkbalans

De werkbalans binnen Intelly bestaat uit de balans en de winst- en verliesrekening. Deze kenmerken zich door de vele doorzoom-opties die achtereenvolgens zijn beschreven.
 

Balans

Hieronder ziet u een kleine selectie van een aantal grootboekrekeningen op de balans:


In bovenstaand voorbeeld ziet u vier balansrekeningen. Per balansrekening ziet u achtereenvolgens het grootboeknummer, omschrijving grootboekrekening, de waarden van de beginbalans, de mutaties van het boekjaar waarin u zich bevindt, de eindbalans en de eindbalans van de vorige periode (in dit geval 31-12-2007).

Binnen de balans kunt u klikken op alle items waar het handje verschijnt als u er met de muis overheen gaat. Alle bedragen herbergen meer informatie en laten u na aanklikken op de rechterpagina zien hoe het betreffende bedrag tot stand is gekomen.

Grootboekrekeningnummer:
Indien u klikt op het grootboeknummer zal er op de rechterpagina alle boekingen getoond worden welke op dit grootboeknummer zijn geboekt. Dus ook van alle voorgaande jaren.

Omschrijving grootboekrekeningnummer:
Als u klikt op de naam van de grootboekrekening, zal de stamkaart van het grootboeknummer geopend worden.

Beginbalans:
Als u op het bedrag in de kolom 'Beginbalans' klikt, krijgt u te zien hoe het bedrag van de beginbalans is opgebouwd. Meestal is dat rechtstreeks overgenomen uit de eindbalanswaarde van de vorige periode, maar het is ook mogelijk dat het beginbalans-bedrag afwijkt van dat van de eindbalans, zie grootboekrekening 2601 BTW af te dragen (verkoop). In dat geval is er een beginbalansboeking gemaakt:

werkbalans-beginbalans.png

In bovenstaande afbeelding ziet u op de tweede regel dat er een correctieboeking is gemaakt om het bedrag uit de eindbalans van 35.000,00 euro te corrigeren. Achtereenvolgens ziet u op de tweede regel het dagboeknummer (80), het boekstuknummer (20), de omschrijving uit de boekingsregel, het debet (of credit)bedrag en de boekingsdatum. Omdat het een beginbalans boeking betreft, staat de datum tussen [rechte haken]. 
Het is mogelijk om de boeking te wijzigen door op het boekstuknummer (20) te klikken.

Mutaties:
Als u klikt op het bedrag in de kolom Mutaties ziet u alleen de mutaties van het betreffende boekjaar waarin u zich bevindt.

Eindbalans:
Klikt u op het bedrag in de kolom Eindbalans, dan verschijnt het beginsaldo van het betreffende boekjaar en komen alle mutaties uit dat jaar naar voren. U ziet dus hoe het eindbalans-bedrag is opgebouwd.

Eindbalans vorige periode:
Als u klikt op het bedrag in de kolom Eindbalans vorige periode, kunt u bekijken hoe dit bedrag is opgebouwd. U ziet het beginsaldo van 1 januari uit het vorige boekjaar plus alle mutaties uit het vorige jaar.

Winst- en Verlies

De winst- en verliesrekening laat naast het grootboeknummer en de omschrijving van het grootboeknummer de mutaties per boekjaar zien van maximaal vier boekjaren. Doordat de vier boekjaren naast elkaar getoond worden is het eenvoudig om de cijfers te vergelijken.

Ook hier kunt u weer op de bedragen klikken (ook van de voorgaande jaren) om door te zoomen op de mutaties. Indien er een bedrag 0,00 staat, dan zijn er wel mutaties aanwezig, die in totaliteit voor 0,00 zorgen. Indien er een - staat, dan zijn er op die betreffende grootboekrekening geen mutaties. Deze wordt wel getoond, omdat er mutaties in de voorgaande jaren zijn die op dit overzicht getoond worden.

Tip:

Vanuit de werkbalans zijn er nog een aantal handige tips waar u gebruik van kunt maken. Selecteer onderstaand een item voor meer informatie.